Historiaa
Savustamon historiaa
Kaskisten kalarannnalla on tärkeä osa Kaskisten kaupungin historiassa. Läheisten hyvien kalavesian ansiosta kalastus on ollut tärkeä elinkeino kaupungin syntyajoista lähtien.
Savustamon tiloissa toimi 1930-luvulta 1960-luvulle asti Kaskisten kalaosuuskunta. Se toimitti tuoretta silakkaa ja savukalaa koko Suomeen. Aikoinaan se toimitti mm. lohet marsalkka Mannerheimin syntymäpäiväjuhlille.
Kalarannan vanhan savustamon savustamorakennus on peräisin 1800-luvun puolivälistä. Sen isot uunit on rakennettu 1940-luvulla. Suolaamo,
nykyinen kesäravintola on 1900-luvun alusta. Sen takaosassa on jyhkeistä kivistä rakennettu entinen jäävarasto. Suolaamon jugendtyyliin tehdyt piirustukset ovat vuodelta 1915. Suolaamon ja savustamon väliin on 1940-luvulla rakennettu kalankäsittely- ja konttoritila, jonka uudistimme vuonna 2017 myymäläksi ja keittiöksi. Sitä ennen kunnostettiin savustamo uuneineen ja laiturit rakennettiin kokonaan uudelleen perinteisiksi hirsiarkkulaitureiksi.
Rökeriets historia
Sjöbbobacken spelar en viktig roll i Kaskö stads historia. Tack vare de goda fiskevattnen i närheten har fiske varit en viktig yrke sedan stadens grundande.
Från 1930-talet till 1960-talet drev Kaskös fiskkooperativ i rökeriets lokaler. Den levererade färsk sill och rökt fisk till hela Finland. På sin tid levererade den t.ex. lax till marskalk Mannerheims födelsedagsfest.
Rökeribyggnaden i Sjöbobackens gamla rökeri är från mitten av 1800-talet. Dess stora ugnar byggdes på 1940-talet. Salteriet, den nuvarande sommarrestaurangen, är från början av 1900-talet. I dess bakre del finns ett före detta islager byggt av solida stenar. Art nouveau-ritningarna på salteriet är från 1915. Mellan salteriet och rökeriet fanns en fiskförädlings- och kontorslokal byggd på 1940-talet som vi 2017 renoverade till butik och kök. Innan dess renoverades rökeridelen och dess ugnar och bryggorna byggdes om helt och hållet till traditionella timmerkistbryggor.